Kabul Edilen Projeler
1-Mersin Şehir Kapıları
mersin'e anlam verecek,şehir girişi ve çıkışlarında sanatsal eser niteliğinde "Şehir Kapıları" inşa edilmesi
Mersin şehir kapıları ,seyyahları ilk karşılayan ,şehir hakkında olumlu düşünceler oluşmasını sağlayan,Mersin şehrinin kültür,tarih ve sosyal durumunu ifade eden,eser olarak tasarlanan sanatsal değeri olan görsel yapılardır.
En belirgin özellikleri şehir estetiğine doğrudan olumlu katkı verirler.Hemşehrilerinin işaret noktasıdırlar.
Bulundukları yerler; şehirler arası karayolu,Mersin-Adana,Mersin-Silifke (2)
Oto yol; Serbest bölge,Gözne/Şehir Merkezi,34.Cadde/Stadyum bağlantı yolları (3)
Liman Ana giriş-Çıkış Kapısı (1)
Tren İstasyonu/Gar; İstasyon içindeki son durak (1)
Mersin Şehir Kapıları=Mersin şehrinin cilt kapağı
2-Mersin Şehir Çeşmeleri
Mersin'in ,coğrafi özelliğinden kaynaklanan sıcak havalarda , şehir sajimlerinin açık alanlarda serinlemek ve içecek su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla "şehir Çeşmeleri" inşa edilmesi
Bu maksatla ; semtlerde caddelrde,parklarda alış veriş merkezleri civarında ve spor tesislerinin bulunduğu bölgelerde Şehir Çeşmeleri oluşturulmalı.
Mersin şehir çeşmeleri; Mersin'in şehir estetiği dikkate alınarak, teknik ve donanım açısından çağımıza uygun tasarlanarak inşası ,Şehir estetiğine katkı sunması,ekonomik fayda sağlaması,Mersin'de ortak kullanım alanı oluşturması nedeniyle "Mersin şehir çeşmeleri"Şehir kültürüne katkı sunan önemli bir yapılar zinciridir.
Şehir çeşmeleri; susuzluğun giderilmesi için içilecek bir kaç damla yudum suyun , ücretsiz karşılanmasına,sıcak havalarda el-yüz yıkanmasına imkan sağlayacak.çeşmeleri de kullananlara kişisel tasarruf sağlama özelliği ile kişilerin şahsi bütcelerine ekonomik katkı sunacaktır.
Sanayi tesislerinde dolumu yapılan şişe sularının kullanımını azaltacak(susuzluğu gidermek için her ihtiyaç duyulduğunda hazır şişe sularının kullanılmasına mani olacak)pet şişe atıklarını azaltacak(şişelerin toplanması ve imha maliyetini azalmasına katkı sunacak)Mersin çevre atık yönetimine dolaylı olarak ekonomik katkı sağlayacak.
Şehir çeşmeleri,özel tasarlanmış su yalakları ile kuşların ve küçükbaş/evcil hayvanların su ihtiyacaını karşılaycaktır.
3- Mersin Şehir Köprüleri
Mersin şehir estetiği açısından öncelikle köprülerimizin görünğmlerinşn,oto yollarımınızın bir uzantısı görünümğnden kurtulması,üzerinden geçecek ve yürüyecek şehir sakinlerine köprü hissi uyandıracakşekilde giydirilmesi çevrelerinin iyileştirilmesi gerekir.Şehrimizi ziyaret etmek isteyen gruplarınçevremizdeki tarihi bölgelerin turistik etkisine destek olacaktır.
4-Mersin Albümü
Mersin şehri,Anadolu'nun doğu akdeniz kıyısında son iki yüzyıldır gelişimini devamlı surette yenilikci değerler üreterek sürdürmektedir.Şehrimiz bu gelişmişliğin,özellikle sosyal,kültürel ve yapısal görselliğinin sürekli olarak nesilden nesile aktarılmasını bütünsel bir gösteri olarak ele alınmalıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak her
Bu maksatla Mersin şehrinin,Cumhuriyet öncesi,Kurtuluş savaşı döneminden başlayarak her on yılını bir devir olarak kabul ederek,sosyal,kültüreldoğal ve mimari yapısının resimlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulacak "Mersin Albümü"nün günlük ve sosyal hayatımıza etki edecek bir şekilde sergilenmesi sağlanmalıdır.Mersin albümü için seçilecek 200 fotoğraf ve resim, siyaz-beyaz renkli olarak çeşitli ebatlarda hazırlanmalı.Mersin albümü ve albümden oluşturulacakkoleksiyon bir seçici kurul tarafından değerlendirilmeli ve ilgililere önerilmelidir.Sürekliliğide her 10 yılda bir koleksiyona ilave edilecek fotoğraf belirleme çalışmalarıyla albüm aktivitesi sürüdürlmelidir.
Mersin fotoğraflarından oluşacak "Mersin Albümü" ev ,işyeri, kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüm kapalı mekanlarda (mekanın özelliği ve işlevsel yapısı dikkate alınarak)sergilenmelidir.Bu eserlerin üçer beşer duvarlarda yerini almasının sağlanması halinde Mersin geçmişi ile bugün ü sessiz fakat etkili bir biçimde kendisine bakanlara anlatacaktır.
Prj : Sedat Kutlu
5-ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNİN ARKA CEPHESİ
Cumhuriyet Meydanı ,Atatürk Kültür Merkezi binasının arka ve yan ephelerinin açığa çıkarılması.
Kültür merkezi ön cepheden olduğu kadar yan ve arka cepheleri de mimari açıdan önem arz etmektedir.Yapı bir eser niteliğinde olduğundan çevresi bir bütün olarak işlenerek değerlendirilmelidir.
Prj : M.D.F.G